De geschiedenis van NLP

Zie voor de gegevens van de gebruikte leerboeken de rechterzijde van deze pagina


NLP is als wetenschap nog zeer jong. De discipline is ontstaan aan het begin van de jaren zeventig van de 20ste. De bedenkers Richard Bandler en John Grinder verzamelden al snel een groep mensen om zich heen, waarmee ze NLP verder ontwikkelden.

NLP onderzoekt de patronen of programma’s die ten grondslag liggen aan de communicatie van mensen. Het doel van NLP is excellentie (perfectie) te modelleren. Hiervoor werden oorspronkelijk de 2 basismodellen van taalpatronen en oogbewegingen gecombineerd met het uit het systeemdenken afkomstige TOTE-model, dat in 1957 werd beschreven door Miller, Galanter en Pribham.

NLP is één van de snelst groeiende persoonlijke ontwikkelingsmethoden in de wereld. Door het gebruik in onderwijs, bedrijven, coaching en therapie wordt de waarde van NLP onderschreven in de dagelijkse praktijk.

Door de combinatie van een houding en een methode die er al vanaf begin 1970 is, heeft zich een grote hoeveelheid van effectieve technieken verzameld die je communicatie en invloed kunnen verbeteren. Richard Bandler en John Grinder begonnen te onderzoeken wat is het "verschil dat het verschil maakt" tussen excellent gedrag en niet excellent gedrag.

Bestudeer hoofdstuk 1 van Essenties van NLP en Deel I van NLP voor Dummies.

Beantwoord dan de volgende vragen:


1) Wat betekent de uitdrukking 'De kaart is niet het gebied'? Kunt u een voorbeeld geven?

2) Schrijf een kort essay over wat voor ú de essentie is van NLP.

Labels: